Schroten, maischen en fermenteren


Nadat de gerst gemouten is, wordt deze eerst geschroot, wat betekent dat het gemalen wordt. Van deze geschrote mout wordt dan een beslag gemaakt door toevoeging van water. We hebben dan de zogenaamde "maisch". Deze wordt vervolgens door middel van een bepaald temperatuurschema gespoeld om de zetmelen om te zetten in suikers. Na afkoeling wordt dit overgepompt op vergistingstanks en heet de vloeistof "wort". Na toevoeging van gist start het vergistingsproces.

De wort dient op een constante temperatuur te worden gehouden van ongeveer 23 graden om de gisting, waarbij de door de enzymen gevormde suikers worden omgezet tot alcohol, optimaal te laten verlopen.
Na de gisting bevat de vloeistof een alcohol percentage van 5% a 7%.

Met het distilleren kan nu worden gestart.

Vanaf 2015 worden al deze stappen in Den Hool uitgevoerd.




Ga direct naar de volgende proces-stap >> Distilleren




Bodem >> Perceel >> Teelt >> Mouten >> Maischen >> Distilleren >> Opslag vaten >> Soorten vaten >> Whisky