Veenhaar 2010 en 2011


Eind 2009 is een gedeelte van de mout geleverd aan distilleerder Zuidam. Daar heeft het vervolgens een aantal maanden gezakt in opslag gelegen. Het distilleren van de DenHool whisky uit 2010 is op 4 januari 2010 gestart.

Dit is een triple distilled whisky. Dit wil zeggen dat de alcoholhoudende vloeistof drie distillaties ondergaat. Het eerste distillaat, met een alcoholpercentage van rond de 30%, wordt opnieuw gedistilleerd. Dit 2e distillaat, met een alcoholpercentage van ruim 60%, wordt daarna nog een keer gedistilleerd. Hierdoor wordt een zuiver distillaat verkregen, waarin minder negatief smakende alcoholen zitten. Dit distillaat van rond de 80% alcohol is vervolgens verdund tot 60% en werd afgeleverd op 16 januari 2010 in Den Hool.

Eind september 2011 werd een tweede distillaat afgeleverd in Den Hool.

 

DenHool whisky vanaf 2015


Maart 2015 is opnieuw gestart met distilleren. Deze keer echter niet door Zuidam, maar door de Drentsche Schans zelf in Den Hool.
Deze whisky is double distilled. Omdat er wordt gewerkt met een kleine installatie moeten er meerdere distillaten gemaakt worden om een vat te kunnen vullen.

Het allereerste vat met "eigen" distillaat is op 8 augustus 2015 gevuld op een percentage van 60%.

Helaas bleek deze ketel toch net iets te weinig capaciteit te hebben. Met name de hoeveelheid manuren per liter waren nogal aan de forse kant. We hebben daarom begin 2018 een nieuwe ketel aangeschaft, een keer zo groot en met een beter rendement.
De procestechniek is ook iets anders geworden waardoor we in staat zullen zijn om nog exacter onze doelen te kunnen nastreven.

 
Ga direct naar de volgende proces-stap >> Opslag vaten
Bodem >> Perceel >> Teelt >> Mouten >> Maischen >> Distilleren >> Opslag vaten >> Soorten vaten >> Whisky