DenHool whisky wordt geproduceerd door de Drentsche Schans.
De Drentsche Schans is gevestigd in Den Hool, wat ook de naam is van deze Drentse whisky.
Het bedrijf is van origine een akkerbouwbedrijf met een rijke historie in de teelt van akkerbouwgewassen als aardappelen, suikerbieten, tarwe en gerst.
Eind jaren ’90 is er begonnen met het brouwen van bier. De granen die gebruikt werden voor het brouwen van het bier werden geteeld op het akkerbouwbedrijf. De gerst werd gemouten door mouterij Dingemans.
Aangezien het zelf brouwen niet het gewenste resultaat opleverde werd besloten om dit uit te besteden aan een professionele brouwerij, eerst nog op heel kleine schaal, maar om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag brouwt brouwerij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde sinds 2003 in opdracht van de Drentsche Schans een viertal soorten bier.
Meer informatie hierover is te vinden op: www.drentscheschans.nl.
De stap van bier naar whisky is in principe niet groot. In beide gevallen is het basisingrediënt gemouten gerst.
In 2009 werd een deel van het mout getransporteerd naar distilleerderij Zuidam in Baarle Nassau.
Hier werd een distillaat van gemaakt dat in Den Hool werd afgevuld in verschillende soorten eikenhouten vaten. In april 2016 verscheen de eerste DenHool whisky op de markt.
Vanaf 2015 vindt ook het distilleren in Den Hool plaats en kunnen we dus spreken van “single estate” whisky.
De eerste jaren is er alleen whisky gemaakt, maar vanaf 2019 is er begonnen met het ontwikkelen van o.a. gin en jenever en eind 2020 zijn de eerste flessen gin afgevuld.
Eind oktober 2016 is een speciaal voor de Drentsche Schans ontwikkelde micro-mouterij geïnstalleerd.
De mouterij bestaat uit 1 machine waarin het gehele moutproces plaatsvindt, oftewel het weken, kiemen en drogen.
Door deze ontwikkeling is het gehele proces in eigen beheer!
Onze eerste single estate whisky is een feit! Wat betreft de whisky zijn we vanaf 2015 begonnen aan een nieuwe… Less Meer >>
We hebben weer een nieuwe gin gestookt! Deze keer niet met als basis bier, zoals de Lockdown in 2020, maar… Less Meer >>
Nieuw! Deze unieke likeur heeft als basis gin, met daaraan toegevoegd zwarte bessen voor een heerlijk fruitige geur en smaak… Less Meer >>
Op 23 september 2021 was de Veenhaar 2011 exact 10 jaar oud en zijn de 3 resterende vaten samengevoegd, waarna… Less Meer >>
Met trots kondigen we ons nieuwste product aan: DenHool graanjenever! Op 5 juli jl. hebben we 250 flessen afgevuld. Hierna… Less Meer >>
Begin 2020 stond de schuur vol met vaten Drentsche Schans bier, klaar voor het komende (festival)seizoen. Maar nog voor ’t… Less Meer >>