DenHool whisky wordt geproduceerd door de Drentsche Schans.
De Drentsche Schans is gevestigd in Den Hool, wat ook de naam is van deze Drentse whisky.
Het bedrijf is van origine een akkerbouwbedrijf met een rijke historie in de teelt van akkerbouwgewassen als aardappelen, suikerbieten, tarwe en gerst.
Eind jaren ’90 is er begonnen met het brouwen van bier. De granen die gebruikt werden voor het brouwen van het bier werden geteeld op het akkerbouwbedrijf. De gerst werd gemouten door mouterij Dingemans.
Aangezien het zelf brouwen niet het gewenste resultaat opleverde werd besloten om dit uit te besteden aan een professionele brouwerij, eerst nog op heel kleine schaal, maar om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag brouwt brouwerij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde sinds 2003 in opdracht van de Drentsche Schans een viertal soorten bier.
Meer informatie hierover is te vinden op: www.drentscheschans.nl.
De stap van bier naar whisky is in principe niet groot. In beide gevallen is het basisingrediënt gemouten gerst.
In 2009 werd een deel van het mout getransporteerd naar distilleerderij Zuidam in Baarle Nassau.
Hier werd een distillaat van gemaakt dat in Den Hool werd afgevuld in verschillende soorten eikenhouten vaten. In april 2016 verscheen de eerste DenHool whisky op de markt.
Vanaf 2015 vindt ook het distilleren in Den Hool plaats en gaan we ook de term “single estate” voor onze whisky’s gebruiken.
De eerste jaren is er alleen whisky gemaakt, maar vanaf 2019 is er begonnen met het ontwikkelen van o.a. gin en jenever en eind 2020 zijn de eerste flessen gin afgevuld.
Eind oktober 2016 is een speciaal voor de Drentsche Schans ontwikkelde micro-mouterij geïnstalleerd.
De mouterij bestaat uit 1 machine waarin het gehele moutproces plaatsvindt, oftewel het weken, kiemen en drogen.
Door deze ontwikkeling is het gehele proces in eigen beheer!
Nieuw! Deze unieke likeur heeft als basis gin, met daaraan toegevoegd zwarte bessen voor een heerlijk fruitige geur en smaak… Less Meer >>
Op 23 september 2021 was de Veenhaar 2011 exact 10 jaar oud en zijn de 3 resterende vaten samengevoegd, waarna… Less Meer >>
Met trots kondigen we ons nieuwste product aan: DenHool graanjenever! Op 5 juli jl. hebben we 250 flessen afgevuld. Hierna… Less Meer >>
Begin 2020 stond de schuur vol met vaten Drentsche Schans bier, klaar voor het komende (festival)seizoen. Maar nog voor ’t… Less Meer >>
Op 10 september jl. hebben we 720 flessen 10 jaar oude Veenhaar 2010 gebotteld. Vervolgens zijn we wekenlang druk geweest… Less Meer >>
In 2018 waren we super blij met de bronzen medaille voor de Veenhaar 2011 - 6 jaar, behaald in de… Less Meer >>