DenHool whisky wordt geproduceerd door de Drentsche Schans.
De Drentsche Schans is gevestigd in Den Hool, wat ook de naam is van deze Drentse whisky.
Het bedrijf is van origine een akkerbouwbedrijf met een rijke historie in de teelt van akkerbouwgewassen als aardappelen, suikerbieten, tarwe en gerst.
Eind jaren ’90 is er begonnen met het brouwen van bier. De granen die gebruikt werden voor het brouwen van het bier werden geteeld op het akkerbouwbedrijf. De gerst werd gemouten door mouterij Dingemans.
Aangezien het zelf brouwen niet het gewenste resultaat opleverde werd besloten om dit uit te besteden aan een professionele brouwerij, eerst nog op heel kleine schaal, maar om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag brouwt brouwerij Van Steenberge in het Belgische Ertvelde sinds 2003 in opdracht van de Drentsche Schans een viertal soorten bier.
Meer informatie hierover is te vinden op: www.drentscheschans.nl.
De stap van bier naar whisky is in principe niet groot. In beide gevallen is het basisingrediënt gemouten gerst.
In 2009 werd een deel van het mout getransporteerd naar distilleerderij Zuidam in Baarle Nassau.
Hier werd een distillaat van gemaakt dat in Den Hool werd afgevuld in verschillende soorten eikenhouten vaten. In april 2016 verscheen de eerste DenHool whisky op de markt.
Vanaf 2015 vindt ook het distilleren in Den Hool plaats en kunnen we dus spreken van “single estate” whisky.
De eerste jaren is er alleen whisky gemaakt, maar vanaf 2019 is er begonnen met het ontwikkelen van o.a. gin en jenever en eind 2020 zijn de eerste flessen gin afgevuld.
Eind oktober 2016 is een speciaal voor de Drentsche Schans ontwikkelde micro-mouterij geïnstalleerd.
De mouterij bestaat uit 1 machine waarin het gehele moutproces plaatsvindt, oftewel het weken, kiemen en drogen.
Door deze ontwikkeling is het gehele proces in eigen beheer!
Na de gouden medaille voor onze 8-jarige whisky uit 2016 winnen we nu in de London Spirits Competition 2025 een… Lees Meer >>
Trots delen we jullie mee dat onze 8-jarige zelfgeproduceerde whisky uit 2016 tijdens de London Tasting Awards beoordeeld werd met… Lees Meer >>
Van de batch uit 2016 bleven 3 vaten over (1 First Refill Bourbon vat en 2 American Oak vaten, die… Lees Meer >>
Onze eerste single estate whisky is een feit! Wat betreft de whisky zijn we vanaf 2015 begonnen aan een nieuwe… Lees Meer >>